Konst- och kulturresa till Tammerfors

12.02.2013 kl. 10:38

Bildkonstläraren Hans-Peter skriver:

Den som missade Åbo resan har nu en möjlighet att hoppa på vår beställda buss till Tammerfors den 1.3.direkt från Arbis.

På bussresan kommer vi att bla kunna se Näsilinna gård utifrån samt besöka kulturcentret Vapriikki med de många olika specialmuseerna, varav ett behandlar året 1918 och händelserna i Claes Olssons film. Filmregissören Claes Olsson som var vår gäst på Arbis bibliotek i januari berättade nämligen om dessa händelser med en otroligt fin skärpa på alla de människoöden som var inblandade. Bland publiken fanns en äldre herreman vars far hade hört till Mellins kompani som intog gården och angav startskottet för Tammerfors belägring. Han var mycket berörd av att få ta del av de brev som Olsson bygger sin film på.

Efter att allt Guggenheimkäbbel nu lagt sig så kan vi minnas den tid på 80-90 talet då Helsingfors inte hade något skilt museum för att visa upp nutidskonst i och mången tog tåget till Tammerfors för att se på sådant som var nytt ute i världen. På Sara Hildéns konstmuseum har jag fått första gången bekanta mig med bla Giacometti och Joseph Beys. Nu har Hildén valt ut en tysk skulptör som har sin första visning här uppe i norden och som heter Thomas Schütte. Hans uställning heter Frauen och visar kvinnoskulpturer gjorda i brons som vi kommer att se.

Några urgamla fotografier från två Tammerforsbokverk:

Sporten lockar publiken
Tampere, Matti Poutavaara WSOY, 1955

 

På Lokomo har de flesta av våra ånglokomotiv blivit byggda
Tampere, Matti Poutavaara WSOY, 1955

 

Bokpärm
Tehtaitten kaunis kaupunki, kuvateos, Tampere-Seura, 1947
 

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av