"Så otroligt vänligt!"

23.10.2013 kl. 11:02

Byråföreståndaren Jan skriver:

Idag när jag kom till jobbet stannade jag upp vid ytterdörren och vänta på en äldre dam som gick en bit bakom mig för att hålla upp dörren för henne. Som tack fick jag ett stort leende och ett överraskat ”så otroligt vänligt!”. Det fick mig att tänka att en så självklar artig gest inte borde väcka så stor förvåning, fastän det var trevligt att bli tackad.

När jag berätta det här åt en kollega på kansliet svara hon med en anekdot från närtåget några dagar tidigare: när hon såg fem mänskor komma in genom dörren i rad, och varenda en släppte igen dörren på den som kom efter. Inte en enda tänkte på att hålla upp dörren för nästa i tur.

En undersökning i USA visar att unga mänskors empati har minskat med 40 % de senaste 30 åren, med den största förändringen de senaste tio åren. Det här märks säkert som en mindre förståelse för de som har det riktigt illa, men det märks också i vardagen som att man är oartig och t.ex. suckar och svär om man måste köa bakom en äldre person som är lite långsam vid kunddisken.

Forskarna som gjorde upptäckten försökte förklara förlusten av empati dels med att unga mänskor är mycket mer stressade än förr pga. att samhället har blivit så tävlingsinriktat och dels med att unga tillbringar mycket tid på nätet med låtsasvänner på sociala medier och därför tappar känslan för riktig vänskap ute i den verkliga världen.

Där tycker jag att Arbis har en viktig uppgift: att erbjuda mänskor i alla åldrar en miljö som är så gott som helt tävlingsbefriad och där man får träffa mänskor IRL (i riktiga livet). Också mänskor som är lite långsammare än man själv t.ex. för att de har levt ett halvsekel längre, men som också (vilket ingen dator kan) ler brett och varmt och tackar så fint för att man har hållit upp dörren.

Kommentarer (1)
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Jag håller med dig Jan. Arbis skall vara en plats där man ser varandra och min dröm som samhällslärare är attt man här kunde föra några av de djupa samtalen som i dag oftast saknas i massmedia och i de sociala medierna. Alexandra, lärare i samhällsämen.
Anonymous23.10.13 kl. 19:47

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av