Januari 2014

08.01.2014 kl. 09:11

Rektor Gunborg skriver:

När detta eviga november vägrar att ge med sig och övergå i normal vinter med snö och ljus, känns det riktigt skönt att vända näsan mot Arbis igen. Under julhelgen var det lätt att förfalla till en dvala som närmast påminde om att gå i ide. Jag undrar om det tillståndet är fysiologiskt betingat eller om det bara handlar om normal trötthet efter en normalt intensiv hösttermin.

Just nu känns det därför verkligt skönt att vara tillbaka på jobb, att återgå till en normal dygnsrytm och att börja aktivera både knopp och kropp. Och att få träffa sina kollegor, sätta i gång med arbisaktiviteterna, börja planera för hela vårterminen, börja rikta in sig på nästa läsår med 100-årsfestligheterna med allt vad det innebär, börja tänka både stort och smått.

Jag undrar hur man förr skapade utveckling i skolor och på institut. Klassrumsdörrarna var stängda, var och en hade ett strikt ansvar för sitt eget. Det enda kollegialt pedagogiska sammanhanget var en s.k. lärarkonferens i slutet av varje termin då man tillsammans slog fast elevernas betyg. För all del, visst fanns det julfester och sportdagar och utflykter, men gemensamheten hade nog klart andra förtecken än på vilken som helst arbetsplats i dag.

Numera kan det till och med bli litet väl mycket av det goda, d.v.s. av samarbetet över ämnesgränserna, arbetsgrupper och möten av olika slag. Men jag undrar vilket alternativet är. För jag tror uppriktigt på att det här sättet att arbeta stärker samhörigheten, ger bättre pedagogiskt resultat, involverar flera och håller i gång en fortlöpande diskussion om arbetet, något som jag tror stärker utveckling och framåtanda.

Jag tror att det är just det jag allra mest kommer att sakna när jag nästa höst går i pension, det kollegiala sammanhanget.

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av