Friskt frågat, hälften vunnet

21.01.2014 kl. 13:54

Språkläraren Jenny skriver:

Det är så kul när du frågar hela tiden!” sa en kollega efter att vi suttit några timmar på en skolningsdag i det nya kurshanteringsprogrammet Kursor. Frågar -  jag? Under eftermiddagen iakttog jag mig själv och visst hade han rätt.

Varför öppnar sig inte rutan när man dubbelklickar? Varför säger datorn att det är 15 lektioner när det blir 18 om man räknar manuellt? Nya frågor dök upp hela tiden anefter som vi gick igenom nya saker – utom i det skede då jag var ouppmärksam en stund och sedan inte fattade ett dyft av det som läraren visade på skärmen.

För en lärare är det nyttigt att själv sätta sig på skolbänken, det har jag noterat många gånger om. Inte bara för att få tips om nya grepp och metoder  – fast jag lär mig något varje gång jag går på min härliga nybörjarryska – utan också för att verkligen komma i håg hur det var att sitta och spänna för att hänga med och inte svara fel. Som lärare kan jag tänka att det här har jag ju sagt tusen gånger. Men som elev vet jag att det bara behövs ett ögonblick av ouppmärksamhet för att allt det läraren just stod och förklarade ska ha hunnit rinna en förbi.

Det hände mig i datasalen. Jag satt och funderade över var man månne ska klicka för att markera att en kurs ska gå två gånger i veckan i stället för en – och vips så hade klassen börjat på något alldeles nytt och jag hade inte en aning om vad läraren pratade om.Att fråga är ett sätt att visa att man är uppmärksam och hänger med. Också s.k. dumma frågor är ofta till glädje för många – fast man kanske här som i allt annat ska hålla sig inom rimlighetens gränser. ”En dåre kan fråga mer än tio kloka kunna besvara”, heter det, men också ”Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum”. ”Det finns inga korkade frågor, bara korkade svar” låter ytterligare ett ordspråk. Som lärare har jag lärt mig att det absolut säkraste tecknet på att man råddat till en sak är att det blir moltyst i klassen. Ju svårare, dess mer kompakt är tystnaden. Därför är en fråga alltid ett positivt tecken: någon har förstått åtminstone hälften!

 

 

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av