Rosenfink på Arbis!

19.02.2014 kl. 13:10
Folkmusiktrion Rosenfink består av sångerskan Juulia Salonen, som också spelar olika flöjter, Pauliina Pajala på fiol och Jarmo Romppanen på mandola. Gruppen gav ut sin första skiva år 2013. Rosenfink sjunger om kärlek och svek, mjölnarens vackra dotter, äpplen med maskar i och om alla barns älsklingsrätt. Musiken och berättelserna kommer från gamla arkivinspelningar som gruppen dammat av. MuM Juulia Salonen berättar om musiken och presenterar både originalinspelningarna och Rosenfinks versioner av låtarna på Arbis bibliotek torsdagen den 6 mars. Gruppen skiva finns också till salu under evenemanget.


Några frågor till Juulia Salonen:

Hur mår folkmusiken idag?
På många sätt bra: den är säkert mångsidigare än nånsin, men samtidigt ligger folkmusiken fortfarande i marginalen. Det är t.ex. ganska sällan man hör folkmusik i radion.

Har dagens unga kontakt med folkmusik? 
Inte så många. Förebilder har en stor inverkan, och har man såna omkring sig blir det ganska naturligt att spela eller sjunga folkmusik. Vi behöver mera synliga förebilder!

Hur jobbar ni med Rosenfink?
Rosenfink jobbar mycket utgående från arkivinspelningar. Vi lyssnar på gamla låtar, ensamma eller tillsammans, och spelar dem sen tillsammans. Vi arrangerar och gör dem till våra egna.

Hur uppkommer en ny låt?
På många sätt. En del av våra låtar är traditionella, ibland blandar vi ihop dem med egna inslag. Och så skriver vi ju helt ny folkmusik också. När jag skriver visor, är det oftast en berättelse jag vill berätta, texten är jätteviktig.

Varför heter ni Rosenfink?
Ja-a, det är alltid svårt att hitta på namn. Vi hade flera alternativ, men nästan alla av dem hade faktiskt bokstaven "r" i sig, det ger kraft. Vi bläddrade i en fågelbok till slut när vi skulle komma på ett namn till vår nya grupp. Fåglar sjunger ju, så som vi. Jag kommer inte längre ihåg vilka andra fåglar som fanns på listan, men rosenfink klingade rätt. Många känner inte till att det är en riktig fågel, utan tror att vi hittat på namnet.


Missa inte!

En musikalisk resa med Rosenfink
6.3, torsdag kl. 18.05–19.35
i biblioteket

Klicka in på Juulias hemsida:
www.juuliasalonen.net

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av