SURKÅL – FÖRTJUSANDE HÄLSOKOST!

25.02.2014 kl. 15:46

Varför surkål?

Ghita, lärare i huslig ekonomi skriver:  

  


Många människor undviker kål på grund av att den kan vara svårsmält men vid syrning blir grönsakerna lättsmälta och behöver inte kokas. Under syrningen omvandlar bakterierna socker till mjölksyra och en del andra organiska syror. Syror hjälper till att skydda och bygga upp våra slemhinnor i munhålan och tarmen. Dessutom bevaras de flesta viktiga näringsämnen och jäsningen som är en del av syrningsprocessen gör att B-vitaminer inklusive B12-vitamin bildas. Genom att socker omvandlas till andra ämnen minskar också råvarans GI-värde. Kålen är en billig och nyttig grönsak som vi borde äta året om.
Nu har du möjlighet att komma till Arbis och göra din egen surkål! I undervisningsköket kan du måndagen den 10 mars kl. 17.00–20.45 under Irma Tolonens och Karin Lindgrens handledning få lära dig hur du skall gå till väga för att lyckas med denna process. På kursen används ekologisk kål, rotsaker av olika slag, örter, vitlök m.m. Ta med en egen glasburk (1 ½-2 liter) med tätslutande lock. Anmäl dig före 5.3 eftersom råvarorna måste beställas i tid.
Kurskod 140018, kurspris 15 €

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av