Paris in memoriam...

24.04.2014 kl. 21:04

Biträdande rektor Moa skriver:

 

Det har mer eller mindre blivit en tradition att fira påsken i Paris. Och till den traditionen hör det att äta sig igenom stadens urval av Tarte Tatin, den ljuvliga äppelpajen som "uppfanns" av systrarna Tatin som innehade ett litet hotell i Lamotte Beuvron, en bit söder om Orléans i slutet av 1800-talet. Kakan kom till då syster Caroline i hastigheten glömde att placera degen först i kakformen, men genast beslöt att helt enkelt improvisera en annorlunda variant. Och den väckte så stor förtjusning att den blev hotellets egen specialitet.

Så här ser en av Paris smaskigaste Tarte Tatin ut:

Och här är ett recept som vi gjorde för många år sen på Arbis kurs i fransk matlagning. Lycka till med bakningen!

Tarte Tatin

2,5 dl mjöl

100 g smör

2 msk socker

2 äggulor


1 kg syrliga, fasta äpplen

150 g smör

125 g socker

Smula ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och rör ihop till en degboll. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet 30 min.

Smält smör och socker i en ugnstålig stekpanna på medelvärme. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter tills sockret karamelliserats och äpplena är gyllene.

Kavla ut degen så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i 200° varm ugn och grädda den i 20 min. Sänk värmen till 150° och grädda ytterligare 20 min.

Ta ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten. Stjälp snabbt upp kakan på ett serveringsfat. Var försiktig så att inte ”saften” rinner ut.

Avnjut varm men inte het med en ordentlig klick crème fraîche – mums!

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av