Allmänna intryck av Riga som resmål

29.09.2014 kl. 10:37

Språklärare Heidi skriver:


Jag var med min bror och hans sambo på resa i Estland och Lettland i början av augusti. Efter några dagars vistelse i Pärnu var det dags att välja vart vi skulle åka därefter. Efter en stunds eftertanke beslöt vi att åka till Riga och reserverade hotell medan vi var på stranden i Pärnu. Vi åkte med bil, och det första intrycket av hotellparkeringen på den trånga innergården utanför hotellet i Riga gav bilden av kundbetjäning som inte fyller de krav man är van vid här i Finland. Vi hade blivit lovade en parkeringsplats, men det verkade som om folk parkerat precis hur som helst utan att hotellet gav några som helst instruktioner till hur man fick parkera. Det fanns en enda liten plats dit bilen med nöd och näppe kunde placeras, och vi fick order att flytta på bilen en gång genast i början innan vi ens hade checkat in.

I hotellreceptionen var betjäningen inte heller av det snabbaste slaget, men vi fick dock klarhet med oklarheter i betalningen av hotellrummet, vilket det också höll på att bli svårigheter med. På en av matrestaurangerna i Riga fick vi först menyerna framför oss och omkring 20 minuter senare fick vi höra av en annan servitör, som kom förbi, att det tar omkring 50 minuter att få mat, i vårt fall pizza. Det var ju ungefär samma som att säga "tack och adjö". Vid det laget var kvällen redan ganska långt hunnen och vi var hungriga. Så vi beslöt att byta restaurang och efter en tids sökande hittade vi ett annat pizzaställe där vi kunde äta och fick maten till och med inom en rimlig tid. Första kvällen var det också svårt att få tag på taxi i centrum för att komma till hotellet, dit det ändå var några kilometers avstånd. Det var faktiskt nästan som en kulturchock att mitt i allt stå ute i regn på natten efter att ha tillbringat några dagar i det heta Pärnu där det var över 30 grader varmt. Trots att jag inte är en soldyrkare gjorde värmen susen.
 

Vi var två nätter i Riga och på morgonen när vi skulle åka hem märkte vi till vår stora förskräckelse att någon hade parkerat sin bil rakt framför vår bil på så sätt att det var omöjligt att komma ut från parkeringen. Som tur fick hotellreceptionen tag på bilens ägare vid 7-tiden på söndagsmorgonen så att bilen kunde flyttas. Min blick lär ska ha varit ganska så förskräckt när jag fick veta att det först verkade omöjligt att åka iväg. Jag hade ju jobbet redan i tankarna, och min första tanke var vad jag ska göra nu om jag inte kommer i tid till min första arbetsdag 11.8 till Arbis efter den två månader långa semestern! Tänk att komma försenad till jobbet! Med dagens teknik går det förstås att ringa och mejla om förseningar. Båten skulle förstås gå ett visst klockslag från Tallinn och så vidare. Men så förstod jag att det ju finns betydligt värre saker här i livet. Men blotta tanken av att inte komma i tid dit man tänkt sig gör en låst. Man har ju mål också under sin semester och vill att det mesta ska gå som planerat. Åtminstone så där i det stora hela...

Språket förstod jag ingenting av i Riga. Det var rena rama rotvälskan för mig. Lettiskan påminde inte om något av de språk jag kan eller ens känner till några ord av. Orden verkade konstiga och långa när man lyssnade på folks prat. Lyckligtvis talade de flesta engelska så att man klarade sig. Som språklärare brukar man ändå kunna gissa sig till vad ord betyder, och de germanska språken påminner ju om varandra i viss mån både lexikaliskt, semantiskt och etymologiskt. Men lettiskan hör till den baltiska språkgruppen.

På något sätt fick jag den bilden att man får vara beredd på överraskningar när man reser till Riga. Detta gäller väl resande också i största allmänhet. När vi skulle åka hem, märkte vi t.ex. att tre-fyra av utfartsvägarna var stängda med bommar och polisövervakning. Det var något sorts större evenemang som ordnades just söndagen den 10 augusti precis när vi skulle åka iväg. Vi fick vända om flera gånger och till sist beslöt vi åka mot en annan riktning förbi hotellet vi hade bott på, och då kunde vi komma in på utfartsvägen som ledde oss vidare mot Estland och Tallinn. Mitt enkla råd till alla är: lämna bilen hem när/om ni åker till Riga. Däremot var det klokt att hyra cykel åtminstone i Pärnu, antagligen skulle det vara det i Riga likaså, i synnerhet om man är flera dagar där. 

Jag drog en lättnadens suck när vi kom över gränsen till Estland. Då tänkte jag att alla ”problem” hoppeligen är förbi på den här resan! Jag lärde mig att kundbetjäningen trots allt fungerar bra på de flesta ställen i Finland som jag har erfarenhet av. Dock måste man komma ihåg att den mänskliga faktorn alltid spelar en roll vid kundbetjäning. Om man åker till samma ort på nytt kan det lika bra hända att allt går smidigt till om det är andra personer som betjänar än vad det var den här gången. Vi har alla olika dagar och humöret växlar, trots att det inte borde märkas i kontakten med kunder. Men jag kommer ändå inte ifrån tanken att mentaliteten är annorlunda i Lettland än i Finland, hur stereotypt det än må låta!

Foton ur Kati Lappalainens privata samling:

 

ur Kati Lappalainens privata fotosamling

 

 

 

 

 

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av