Arbistårtan/-bakelsen

08.10.2014 kl. 14:26

 

Hushållslärare Ghita skriver:

Botten

65 g mörk choklad (minst 53 % kakao)

¾ dl matlagningsgrädde

65 g smör

2 ägg

1 ¼ dl socker

1 dl speltkärnmjöl

1 (½) tsk bakpulver

 

Svartvinbärsmousse

5 gelatinblad

300 g hela svarta vinbär

1 dl pudersocker

2 ½ dl vispgrädde

3 msk svartvinbärssaft

 

Gelé

1 ½ dl svartvinbärssaft

2 gelatinblad

 

Botten:

Ta fram en kakform med löstagbar botten (24 cm i diameter). Beklä bottnen med ett bakplåtspapper. Smörj kanterna av kakformen med smör. ”Bröa” kanterna med kakaopulver. Sätt ugnen på 150- 175 grader.

Sätt i en liten kastrull bitar av chokladen och matlagningsgrädden. Värm upp på låg värme tills chokladen smultit. Rör om. Stäng av kokplattan. Tillsätt smöret och rör om till det smultit.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda speltkärnmjöl och bakpulver i en skild skål. Tillsätt mjölet i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt även chokladblandningen. Rör om väl. Häll i den smorda och bröade formen. Grädda 30 minuter på lägsta falsen.

Låt bottnen kallna. Trä en hög ring av t.ex. plastfolie runt kanterna på insidan av kakformen. Metallkanterna får bli kvar. Häll sedan svartvinbärsmoussen på kakan.

 

Svartvinbärsmousse:

Sätt gelatinbladen i kallt vatten.

Mosa vinbären med en stavmixer. Tillsätt pudersockret.

Vispa grädden i en skild skål.

Värm upp saften till kokpunkten. Krama ur gelatinbladen och sätt dem i den varma vätskan. Häll vätskan under omrörning i de krossade vinbären. Blanda ihop med den vispade grädden. Häll moussen på den avsvalnade bottnen. Ställ kallt för att stelna, gärna över natten.

 

Gele:

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp 2 msk av saften. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den heta vätskan. Tillsätt sedan resten av saften. Skeda försiktigt glasyren på den stelnade moussen. Ställ kallt och stelna.

Skär riktigt försiktigt med en mycket vass kniv på insidan av folieremsan. Ta loss metallkanterna och klipp bort överlopps bakplåtspapper undertill. Sätt kakan på ett vackert fat.

 

Garnera med svartvinbärsblad och hela svarta vinbär. Vispad grädde passar mycket bra till kakan.

 

 

 

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av