Insikter, forntida pyssel och arkeopedagogik i Arkeologiklubben hösten 2014

24.11.2014 kl. 13:55

Timlärare Eva Ahl-Varis skriver:

Skolbarn borde få en chans att pröva på många olika hobbyverksamheter. Det är något som går lätt att förverkliga via Arbis. Arkeologiklubbar för årskurs 3 – 6 prövades i höst för första gången. Ofta brukar verksamheten efter den obligatoriska undervisningen vara idrottsbetonad, men även annan verksamhet har efterlysts av lärare och föräldraföreningar. Eleverna i Hoplaxskolans enhet Haga lågstadium och Nordsjö lågstadium (Rastis) gjorde en arkeologisk tidsresa.


Kurserna bestod av åtta undervisningstimmar (1,5h/gång). Läraren, fil.dr Eva Ahl-Waris, dvs. undertecknad, kom på plats och berättade om Finlands forntid och arrangerade pyssel. Deltagarna var mellan 10 och 11 år gamla och duktiga på att förstå vad arkeologernas yrke går ut på, hur man forskar i forntiden och hur människor levde förr i Finland. Kursen kunde fungera som ett konkret stöd i historieundervisningen, genom att timmen varje gång inleddes med att jag presenterade ett visst tema eller en viss kultur med en powerpoint. Under timmens andra del fick deltagarna själv pröva på att göra pyssel anknutet till dagens tema, t. ex. måla hällmålningar med akvareller och göra kamkeramiska krukor av lera då vi talade om stenåldern samt knyta band med järnåldersteknik.

I kursen ingick även en utflykt till närliggande fornlämningar samt ett besök i Finlands nationalmuseums förhistoriska avdelning. Rastisgruppens fem ivriga gossar besökte det närliggande historiska området kring Botby gård och klättrade även upp på den enda fornborgen inom Helsingfors stads gränser i Botby. Borgen har bevarade strukturer både från 1200-talets slut-1300-talet och från 1914-18 då Ryska riket byggde en kedja av försvarsanläggningar kring Finlands huvudstad. Utsikten från vår rastplats där vi åt vårt mellanmål var magnifik! Metron tog oss behändigt till och från Rastis på bara några minuter.

Hagagruppen på 11 nyfikna barn besökte den närliggande stenåldersboplatsen, som en gång bestått av en rad öar, i Lekparken i Sockenbacka. Området har undersökts under flera repriser på 1990- och 2000-talet. På plats åt vi vår matsäck samt gjorde en uppgift: vi försökte förstå vad arkeofyter och kulturbundna växter var och hitta dem i terrängen. Det gick lätt och snabbt att ta sig tur-retur Haga-Sockenbacka med buss.

Alla deltagarna har även besökt Finlands nationalmuseums förhistoriska avdelning för att se de verkliga föremålen från de olika perioderna vi talat om. Som ett stöd i undervisningen användes även Museiverkets bok av Purhonen & Miettinen, Elämää Suomessa kivikaudella (2006). Boken finns tyvärr ännu inte att få på svenska, men hade upplysande bilder och koncis text (på finska).

 

Verksamheten i klubbarna kan med ett vetenskapligt ord kallas för kulturarvspedagogik. Inom den används autentiska källor i kombination med kunskap och pedagogisk förmedling. Då fokus här var på arkeologi kan man tala om 'arkeopedagogik'. Viktigast av allt i det här sammanhanget är ändå att eleverna upplever att kursen som utmanande och rolig. Att döma av alla frågor jag fick och av hur mycket vi pratade tillsammans så tror jag faktiskt att det blev så.

 

Avslutningsvis fick varje elev som deltagit i kursen ett personligt 'diplom' försett med sitt namn och att man deltagit i kursen, undertecknat av läraren. Förhoppningsvis stärker dylika detaljer elevens känsla att ha fått delta i något speciellt.


Sammanfattningsvis upplever jag att eleverna nått flera insikter om det förflutna under kursen gång och många visade mycket livligt intresse, till exempel genom att självmant ta med egna böcker om forntiden till gruppen. Pysslen var inte alltid enkla, men alla prövade åtminstone för en stund på dagens temapyssel, många med mycket god framgång. Kanske föräldrarna får band och krukor i julklapp?

Det möjligt för alla intresserade att delta i en ’stenåldersverkstad’ även under Arbis Julvaka 28.11.2014 kl. 17-21: kom med och knåda krukor, måla julkort med hällmålningar och skapa vackra band med järnåldersteknik även då!

Vårterminen 2015 fortsätter Arkeologiklubben, 'Arkeologisk Tidsresa', såväl i Haga (från och med slutet av januari) som i Rastis (från och med mitten av februari), då vi skall bekanta oss med Egyptens pyramider och faraoner, Levantens spännande forntid och den gamla högkulten i Knossos – håll utkik efter våra flyers och välkommen med! Vi ses på Arbis!

Varma julhälsningar önskas av läraren för kursen.

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av