Juletid

07.12.2012 kl. 10:14

Annika Lund, timlärare, skriver:

Det är ingen tvekan om att julen är min favorithögtid, och varje år ser jag fram emot veckorna före jul, då jag ska njuta av julstämningen och allt som hör julen till. Jag bläddrar i jultidningar, lyssnar på julmusik och har vidlyftiga planer om allt jag ska hinna göra. Det är nämligen så att jag tror att tiden på något magiskt sätt saktar ner inför julen och att jag plötsligt, bara för att det blir jul, kommer att hinna med allt som jag vanligtvis inte hinner med. Jag bakar sällan, men plötsligt känner jag ett enormt behov av att dra fram mjölpåsen. Och tänk om jag skulle satsa på hemlagat julgodis i år! Och jag måste absolut pyssla ihop det där roliga pyntet och sy den där ängeln. Och sticka! Ta fram skissboken, pennor och penslar. Och så har jag ju eoner av tid att läsa alla de där böckerna som blivit liggande, naturligtvis i myshörnan med levande ljus, stämningsmusik och smuttande på en stor kopp te. Jag måste ju belöna mig för att jag klarat av den stora julstädningen. Aaah! Så underbart det kommer att bli! Precis som i alla de där julsångerna man hör på radion, där tiden verkar stå stilla. För i julsångernas värld hinner ju folk med ALLT.

 Ok. Hur passar allt det här ihop med verkligheten? Svar: Inte särskilt bra. Faktum är att det inte funkar  alls. Och inom mig skriar det av frustration. Jag hinner inte! Tjugofyra timmar räcker inte! Jag behöver mera tid för att hinna komma in i den rätta julstämningen.

Stefan Klein konstaterar i sin bok Tid. Upplev – Utnyttja – Uppskatta att de tre största tidstjuvarna i våra liv är brist på koncentration, stress och olust. Bristen på koncentration beror på att det finns så många saker omkring oss som pockar på vår uppmärksamhet och som får oss att tappa koncentrationen och glömma vad som är väsentligt i utbyte mot snabb och lättsmält stimulans; en myriad av vardagssysslor, e-post, Facebook, Twitter, smarttelefoner, surfplattor, tv, reklam med fantastiska erbjudanden om nya produkter, tjänster, aktiviteter... Och allt det här stjäl hela tiden några minuter här och där och leder till att vi blir splittrade, okoncentrerade och stressade.

När vi säger att vi inte har tid, så betyder det i praktiken att vi prioriterar en sak framom en annan. Kleins slutsats är att vi egentligen inte har brist på tid, utan snarare problem med att handskas med tiden. Världen är full av möjligheter i dag och vi måste lära oss att välja. Vi måste lära känna oss själva och vad vi innerst inne vill, och sedan handla i enlighet med det. Vi ska inte tänka att vi inte har TID för allt, utan att vi inte har tid för ALLT. Vad är viktigt på riktigt?

Jag behöver alltså fråga mig själv vilken sorts jul jag vill ha och vad som är realistiskt. Jag kan nämligen inte ha allt det som jultidningarna dignar av. De professionella stämningsskapare som trollar fram den perfekta julen är – just det – professionella. Det är deras jobb att polera glansbilden av julen och att göra den så förtrollande och lockande som möjligt för oss konsumenter så att vi köper tidningen och sitter och drömmer oss bort en stund om hur det kunde vara.

När det kommer till kritan så är det inte överflödet av mat, godis, pynt och julklappar som jag mest av allt vill ha till julen. Vad jag innerst inne vill ha är tid för umgänge, nervarvning och sinnesfrid, dvs. det rakt motsatta till den upphaussade julstämning vi ofta möts av på varuhusen och i massmedierna. Hur är det med dig? Om du också känner dig stressad av julens måsten så fråga dig vad som händer om du lämnar bort en del och firar en enklare jul där kvaliteten är viktigare än kvantiteten. Ta dig tid att läsa Stefan Kleins bok, och fundera på vad du egentligen vill att julen ska vara.

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av