Halvspråkighet - vackert så

13.11.2012 kl. 11:39

Språkläraren Anna Långstedt-Jungar skriver:

Språken lever och mår bra på Arbis. I år erbjuder vi kurser i nitton (19) olika språk.  Ytterst få kurser har dragits in p.g.a. för få deltagare. Fler människor än någonsin väljer att läsa språk. Våra föreläsningar på främmande språk drar flera deltagare än tidigare. Nästan fyrtio personer satt i publiken häromkvällen och lyssnade på ett föredrag om det argentinska samhället. På spanska!

Därför känns det trist att som språklärare läsa Arbis direktionsordförande Sture Gadds kolumn i Hbl den 10 november (Alltför mycket halvspråkighet http://hbl.fi/i-dag/2012-11-10/alltfor-mycket-halvsprakighet), som baserar sig på HS journalisten Juhani Mykkänens över en månad gamla kolumn.  Mykkänen menar (och Gadd hakar på) att det är onödigt att lära sig fler språk än engelska eftersom det ”ändå inte kan läras ut ordentligt” och att tiden som används på att lära sig främmande språk gott kunde användas till något annat mera nyttigt i stället.

Argumentet att det är bortkastad tid att lära sig främmande språk eftersom man bara kan lära sig det halvbra i våra skolor köper jag inte. Varför skulle detta gälla enbart språken?  Inte får vi fullständiga kunskaper i matematik, religion eller geografi heller.  Men visst har vi nytta av dem ändå.  Vår grundskola och vårt gymnasium är allmänbildande skolor. Meningen är uttryckligen att lära sig lite om allt. Det är en konstig syn på inlärning om den skall definieras enbart i termer av nytta och resultat. Som om allt det som man inte lär sig tillräckligt bra skulle vara bortkastat. Flera år under tonåren tog jag gitarrlektioner. Enligt herrarnas logik antagligen till ingen nytta, eftersom jag nu endast kan några få ackord. Ändå har jag haft stor glädje av dem i många sammanhang.

Nytta är ett relativt begrepp. Gadd raljerar över dåliga språkkunskaper och menar att man klarar sig utan franska ”turistrepliker och filmtitlar”. Må så vara. Förstås klarar man sig.  Men visst går man miste om mycket. Det vet var och en som rest till ett land utan några som helst kunskaper i landets språk. Debatten om nyttan med språkkunskaper missar nämligen ofta en väsentlig aspekt - kopplingen mellan språk och kultur.  Att lära sig ett språk, ens behjälpligt, är nyckeln och inkörsporten till landets kultur och främjar förståelse. Hurra för halvspråkighet!

Kommentarer (7)
Bra argumenterat Anna. Språkkunskapper ökar också människors tolerans och förståelse för varandra!
alexandra.ramsay@arbis.hel.fi13.11.12 kl. 13:41
Understöder till 100% Annas argumentering. Varje inblick i ett nytt språk ökar förståelsen för andra kulturer. Ju fler språk man kan, desto lättare lär man sig ett till och ett till och...
Carola Dahlström13.11.12 kl. 14:50
Bra inlägg av Anna! Och när man börjar studera ett språk, eller vad som helst annat, kan man ju aldrig i förväg veta vad man kommer att ha nytta av, än mindre vad man kommer att lära sig riktigt bra. För att få perfekta kunskaper i nånting, måste man ju en gång ha börjat, och övning gör som bekant mästaren. Med Gadds logik borde man aldrig börja lära sig någonting överhuvudtaget? Dessutom har jag haft stor nytta av mina undermåliga kunskaper i spanska både i Spanien och i andra "romanska" länder.
Ingrid Rönnow13.11.12 kl. 15:28
Dessutom skapar allt nytt vi lär oss nya nervbanor, vilket gör att vi kan tänka och känna bättre! Förhoppningsvis gör det oss till bättre mänskor!
Tove Palmgren13.11.12 kl. 23:10
Tack Anna! En fin kommentar. Jag tänkte exakt lika då jag läste de båda inläggen. Man ska aldrig underskatta den "lilla" språkkunskapen, den har oftast större betydelse än språkligt välformulerade debattartiklar. Språk handlar om öppenhet, kontakt och kommunikation. Med några få ord och ett öppet sinne kan man göra underverk och skapa broar mellan kulturer och människor. Det är väl detta som behövs i vår globaliserade värld?
Ingelisa Wikholm14.11.12 kl. 08:14
Vad bra du skriver Anna! Kom att tänka på en intressant artikel som en av mina kursdeltagare i Activate your Swedish skickade för ett par veckor sedan och talade så entusiastiskt om. Den handlar om hur språkstudier får hjärnan att växa! Gå gärna in och läs! Länken: http://www4.lu.se/o.o.i.s?id=708&news_item=8605
Annette Jansson15.11.12 kl. 09:26
Den gode Sture tänkte inte på hur långt man kommer och vilken glädje man redan har av s.k. receptiv språkfärdighet, dvs. att man kan lyssna och läsa och begripa.
Marika Tandefelt22.11.12 kl. 20:57

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av