Hälsningar från undervisningsköket

11.06.2012 kl. 17:02

hushållsläraren Karin skriver:

Förra veckan (4-8.6) ordnade vi igen en sommarmix för 9–11-åringar. Sommarmixen består av matlagning och andra aktiviteter för elever som gått ut trean, fyran eller femman.

Vi började dagen kl. 9.30 med att laga mat som vi sedan åt tillsammans.  Eftermiddagen fortsatte kl.12.30-14.45 med musik, gymnastik, bildkonst eller data.
Mixen är mycket populär och det är livat i köket vill jag lova. Eleverna i år var mycket duktiga på matlagningen och man märkte att många av dem hade lagat mat hemma.

Det enda som inte var särskilt populärt var undanstädningen, alltså torkande av bordsytor och sopande av golv. Däremot var diskande av kärlen något som man slogs om, det bör ju sägas att vi har en storköksdiskmaskin här och att fylla och tömma den var verkligen populärt.

Vi hade olika menyer för varje dag och när vi frågade eleverna vilken dags meny de tyckte bäst om så var svaret fredagens meny och så här ser den ut:

Pizzabotten

2 dl vatten
1/4 pkt jäst
½ tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
5 dl vetemjöl

Värm vattnet fingervarmt och smula ner jästen i vattnet och tillsätt salt, socker och olja. Rör ner vetemjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek. Knåda degen väl.  Kavla ut till tunna botten och fyll med valbar fyllning.

Fyllning:

Tomatpuré
Skinkstrimlor
Salamiskivor
Tonfisk
Räkor
Ananasbitar
Oregano
Riven ost

Låt pizzan jäsa ännu en stund och grädda den i 250 C ca 15 minuter.

 

Pizzasallad (4 portioner)


½ litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 msk socker
2 krm grovmalen svartpeppar

Strimla vitkålen. Detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare. Om du gör för hand så är ett tips att använda en osthyvel.

Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt (som man brukar använda i en mortel, se bild nedan). Eller också kan man "knåda" vitkålen med händerna.

Häll över olja, vinäger, salt, socker och peppar och rör om. Smaka av. Tillsätt ev. mer av ovanstående ingredienser efter smak.

Låt stå i kylskåp, gärna ½ - 1 dygn innan servering, men minst 2 timmar.

 

Citron- och blåbärscupcakes (9 mellanstora eller 15 mindre)

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
100 g naturell rumsvarm färskost    
2 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
1 ½ dl strösocker
2 ägg
Ca 2-3 dl frusna eller färska blåbär

Toppning:

1 dl lemon curd
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
200 g naturell Philadelphiaost
½ dl florsocker
1 dl vispgrädde
Bär, strössel eller annan dekoration

Sätt ugnen på 170 grader.

Blanda vetemjöl och bakpulver och ställ åt sidan. Vispa smör, ost, citronskal, citronsaft, socker och ägg till en slät och fluffig smet.
Sikta i de torra ingredienserna och blanda på lägsta effekten på elvispen. Fördela smeten i formarna och strö över blåbären.
Grädda ca 20-25 minuter eller tills koppkakorna känns torra på ytan. Låt kakorna svalna, gärna på ett galler.
Toppningen:
Vispa lemon curd, citronskal, citronsaft, Philadelphiaost och florsocker.
Tillsätt lite grädde i taget och vispa ihop till en fluffig kräm.
Låt krämen gärna stå kallt en stund.
Spritsa eller bred ut toppningen på koppkakorna. Dekorera med bär, strössel eller annan fin dekor.


Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av