Middag i Stockholm

04.06.2012 kl. 10:29

språkläraren Heidi skriver:

Alexandra, Annette, Ann-Jolin, Jenny, Saila och jag bekantade oss med invandrarundervisningen i Stockholm 28–30.5. Vi jobbar alla på något sätt med invandrare på Arbis, och ville få en inblick i hur invandrarundervisningen sköts i Sverige som har betydligt längre erfarenhet än vi av den.

Första kvällen skulle vi ut och äta middag tillsammans på ett passligt avstånd från vårt hotell Scandic Continental. Uppgiften att överhuvudtaget hitta en restaurang med både lediga bord och trivsamma utrymmen visade sig vara mer komplicerat än vi alls kunnat tänka oss. Än var restaurangerna fullbokade, än hade de varken vegetarisk mat eller för oss lämplig stämning. På något ställe var borden så nära varandra att fria diskussioner varit omöjliga och därför backade vi genast vid ingången med en inte så glad min i ansiktet. Till råga på allt hade köket stängts redan vid 20.30–tiden på ett annat ställe, så ingen mat där heller! Det var bara att fortsätta framåt och hoppas att vi har bättre tur med restaurangen i nästa gatuhörn.

Efter ca 1,5 timmars raskt sökande tittade vi in i en restaurang som heter 5emtio4yra och som ligger på Götgatan 54. Vid det laget hade vi gått igenom nästan hela Södermalm kors och tvärs. Ett par av oss tvekade ännu vid ingången och var på väg ut. Men så beslöt vi ändå alla att stanna på den här restaurangen med hopp om att maten skulle vara god. Vem vet om vi hade hittat någon ännu mysigare restaurang om vi fortsatt att söka! Eller någon som haft ännu läckrare mat!

Det intressanta i livet är det som man inte vet och vill få svar på, det som man bara kan gissa sig till eller ana. Som lärare försöker man hitta svar på alla frågor, men ingen kan säga om det lönat sig att gå vidare för att söka någon matrestaurang längre fram. Den här frågan är omöjlig att besvara. Matportionerna var i alla fall så rikliga och läckra att vi inte fick veta hur goda efterrätter restaurangen 5emtio4yra hade haft.

Resan i sin helhet var faktiskt lärorik på flera olika sätt. Inte minst därför att jag märkte hur viktigt det är att hålla reda på hotellets adress, i synnerhet om det finns flera hotell med samma eller liknande namn på några hundra meters avstånd från varandra. Så att man inte är på Kungsgatans Scandic när man borde vara på Klara Vattugränds Scandic. Detta hände nämligen mig! När man reser ensam, håller man själv i alla trådar, men att resa i grupp är annorlunda. Framförallt lärde vi oss att det hädanefter är bäst att reservera bord även vardagar på den restaurangen vi vill äta på i Stockholm, om vi vill vara säkra på att få ett ledigt bord en viss tid på kvällen. Jag åt dessutom min första sushi under resan och det var mer än en upplevelse för mig! Nu kommer jag att gå till sushirestauranger också i Finland, men är kanske en aning försiktigare med att äta upp den gröna kryddan som smakar som jättestark senap och som därför kommer ut ur näsan... Luftvägarna öppnades åtminstone av den kryddan.               

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av