Stämning och platser

25.05.2012 kl. 13:02

meditationsläraren Jan skriver:

Filosofen Heidegger skriver i sitt verk "Varat och tiden" om att stämningen inte är något som bara existerar inuti oss - nånting psykologiskt - utan att stämningen också är en egenskap hos verkligheten utanför oss (för att lite förenkla).  Man kan förstå det som att stämningen är lite som temperaturen eller färgen på väggarna – bara att omöjlig att mäta med tekniska instrument. Det enda instrumentet är hur man själv uppfattar den.

Det brukar sägas, att platser där yogin länge har mediterat blir påverkade av deras (förhoppningsvis) harmoniska tillstånd, och att det sen är lättare för andra att meditera på samma ställe. Det är en intressant tanke, att vi skulle kunna lämna känslomässiga spår på platser. Platser får ju en känslomässig betydelse för en själv, dvs. kommer man till ett ställe där nåt viktigt i ens liv har ägt rum så påverkar det hur man känner sig, men kan det som andra har upplevt på den platsen också påverka en – t.o.m. utan att man känner till vad som hänt där?

Hittills har mina meditationskurser på Arbis mestadels hållits i gymnastiksalen, som jag tycker är en lugn, trevlig och luftig omgivning för det ändamålet, men nästa läsår kommer kursen också att hålla till i biblioteket och festsalen. Särskilt Arbis bibliotek tycker jag har en lugn och skön stämning, som kanske beror på den stora mängden kunskap och livsöden som vilsamt ligger och väntar på alla böckernas sidor för dem som vill läsa dem. Förhoppningsvis kommer gruppen av meditationselever bara att göra stämningen där ännu mera harmonisk.

Tills dess hoppas jag att ni alla hittar ställen med bra stämning att återhämta krafterna på under sommaren och kommer ihåg att sätta solhatten på när det blir varmt!

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av