Pedagogik via nätet

15.05.2012 kl. 09:59

Svenskläraren Annette skriver:

Hur ska man som lärare kunna utnyttja de resurser som nätet innebär och använda dem pedagogiskt? Juhanni Larjanko och Björn Wallén gav igår många tankeväckare kring bloggpedagogik, e-cirklar och nätpedagogik. Hur går jag vidare?

Jag har alltid i någon mån använt mig av internet i min undervisning, men det känns som om det finns så många outnyttjade resurser där. Hur ska jag kunna hitta och sortera i den uppsjö av material som redan finns och när ska jag ta den tid som behövs för att bygga upp en pedagogisk undervisningshelhet? Det är ju inte  meningen att man ska använda nätet bara för att det ligger i tiden - det måste också ge ett mervärde både för mig själv och mina kursdeltagare. Och vad är egentligen pedagogiskt mervärde? Det känns som om det finns fler frågor än svar!

Jag tror att lärarens viktigaste uppgifter är att skapa ett lustfyllt lärande som sätter igång processer i människor, skapar tankekedjor och framför allt intresse och motivation att lära sig mer. Här tror jag personligen att den traditionella katederundervisningen fyller en livsviktig funktion just på grund av det sociala mötet öga mot öga. Det är i klassrummet som läraren har sin chans att locka till skratt, se och bekräfta varje kursdeltagare och odla intresset för det egna ämnet.

Som lärare hoppas man naturligtvis att ett gott undervisningsklimat samt kvalitativ och mångsidig undervisning i klassrummet banar väg för självstudier och ett intresse att forska och vilja lära sig mer. Då är internet med alla interaktiva övningar för t.ex. språkundervisning ett ypperligt verktyg. Jag drömmer också om ett nätforum där kursdeltagarna utanför klassrummet fritt kunde ställa frågor, diskutera det som är aktuellt inom ämnet eller ge tips om senast utkomna film eller roman m.m. Då skulle en levande dialog också uppstå utanför klassrummet och det kallar jag pedagogiskt mervärde!

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av