P. i P. 3

08.04.2012 kl. 10:30

biträdande rektor Moa fortsätter:

För flera år sen bodde vi på rue de Provence, alldeles bakom varuhuset Galeries Lafayette. Första kvällen hittade vi en bistro i kvarteret som vi efter det har besökt varje gång vi kommit till Paris - så också denna gång. Och vi äter alltid samma Salade du Sud-Ouest. Första gången visste vi inte riktigt vad vi åt - förutom en massa grönsaker, anka och gåslever innehöll salladen nämligen "gésiers". Så fransklärare jag var och så många franska matkurser jag hade hållit, hade jag ingen aning om vad de små köttchipsen var som vi serverades. Och kyparen var inte till speciellt stor hjälp annat än att han visste att det handlade om fågel. Men gott var det!

En annan av våra traditioner är att försöka hitta stans bästa Tarte Tatin - den berömda uppochnervända äppelkakan "uppfunnen" av Stéphanie Tatin på 1880-talet. Just nu tror jag faktiskt att vi har hittat den, och det precis mittemot vårt krypin vid Centre Pompidou! Den är gräddad i en portionsform stor som en större kaffekopp, är ca 5 cm hög och äpplena formligen smälter i munnen utan att för den skull kännas mosiga. Lustigt nog brukar jag själv sällan baka Tarte Tatin, kanske för att jag då inser hur mycket smör och socker äpplena har sugit i sig ... Här i alla fall ett recept från en fransk matblogg för den som är intresserad:

 http://www.lacuisinedenathalie.com/article-tarte-tatin-aux-pommes-recette-facile-la-cuisine-de-nathalie-91444087.html

Så småningom listade jag förresten ut att "gésiers" betyder stenkräva och det kan man nuförtiden köpa t.ex. i Hagnäs hall för en billig peng!

Personalen på Helsingfors arbis bloggar om livet på och utanför Arbis.

Senaste kommentarer

14.02, 12:28Lapptäcken på Arbis av Helena
14.11, 23:47Vart har kattmänniskan tagit vägen? av Dessis och Esskils matte (som också gillar hundar)
23.10, 19:47"Så otroligt vänligt!" av